Informacje prasowe

Premiera na rynku części zamiennych – tarcze hamulcowe produkowane przez grupę Continental dla Mercedesa klasy C

• Warsztaty mogą korzystać z opłacalnej alternatywy - zwłaszcza w przypadku ekskluzywnych Mercedesów klasy C
  • Premiera odbędzie się na targach Automechanika – kolejne wersje tarcz dla Mercedesów klasy C, E i S pojawią się na początku 2017 roku.
  • Dowód jakości - tarcze hamulcowe ATE są już zgodne z europejską normą ECE R90

Frankfurt, wrzesień 2016.

Grupa Continental zaprezentowała nowe rozwiązanie dla rynku części zamiennych. Pierwszy raz, tarcze hamulcowe dla obecnej generacji Mercedesa klasy C o porównywalnej do oryginały jakości, są dostępne jako część zamienna w hurtowniach i sklepach motoryzacyjnych. W przyszłości, oferta zawierać będzie również tarcze dla klasy E i S. Premiera nowych tarcz hamulcowych dla przedniej osi Mercedesa klasy C, będzie miała miejsce na targach Automechanika we Frankfurcie. Tarcze hamulcowe są homologowane zgodnie z europejską normą ECE-R90.

Foto: Continental

Pobierz obraz

Opłacalny i przyszłościowy

"Dzięki temu nowemu rozwiązaniu dla rynku motoryzacyjnego stworzyliśmy ekonomiczną alternatywę dla niezależnych warsztatów" - mówi Peter Wagner, wiceprezes działu Independent Aftermarket i dyrektor zarządzający Continental Aftermarket. To szczególnie ważne w przypadku C klasy: “Samochód jest sprzedawany od 2014 roku, jest jednym z typowych samochodów flotowych – będziecie mogli zobaczyć dużą ilość tych samochodów, wymieniających tarcze hamulcowe na podnośnikach wielu niezależnych warsztatów.” Pierwsze tarcze hamulcowe dla przedniej osi Mercedesa klasy C są już dostępne, a następne produkty dla C, E i S Klasy generacji W/S/C 205, W/S 213, W 222, A/C 217 i X 253 będzie można zamawiać na początku 2017. Nowe tarcze to będzie 15 nowych numerów części, obejmujących najczęstsze zastosowania.

Produkty ATE zapewniają warsztatom najwyższy możliwy stopień pewności i bezpieczeństwa podczas procedury wymiany tarcz hamulcowych. Śruby mocujące niezbędne do prostej i bezpiecznej instalacji są zawarte w komplecie. Jako, że grupa Continental dostarcza oryginalne części dla największych marek samochodowych, firma wykorzystuje tylko najnowsze materiały na swoje zamienne tarcze hamulcowe. Nowe powlekane tarcze hamulcowe do tych modeli Mercedesa, zostały poddane wielu rygorystycznym testom na stanowisku badawczym - i udowodniły, że spełniają wymagania jakości dokładnie takie same jak części oryginalnie montowane.

Znak homologacji ECE dla całego portfela hamulców ATE

Tarcza hamulcowa ATE dla Mercedesa klasy C spełnia wymagania europejskiego standardu ECE R90. Norma ECE R90 była punktem odniesienia dla jakości klocków hamulcowych na rynku wtórnym od 1999 r. - a od listopada 2016 r. będzie wymogiem również dla tarcz hamulcowych nowo zarejestrowanych samochodów. Niezależni badania i testy potwierdzały, że tarcze hamulcowe ATE są całkowicie bezpieczne. Kolejną zaletą homologacji ECE jest to, że w znacznym stopniu zastępuje wcześniej wymagane ogólne zezwolenie na użytkowanie części zamiennych do pojazdów, więc kierowcy nie muszą już przechowywać kopii zezwolenia w samochodzie.

Około 90 procent wszystkich sprzedawanych przez firmę hamulców ATE ma teraz znak homologacji ECE - w sam raz na targi Automechaniki!

Contact:

Christopher Schrecke